استفاده از یک رابط گرافیکی برای مدیریت سیستم گزینه جالبی در بسیاری موارد به حساب میآید. یک مدیرسیستم الزاما تمام جزئیات پیکربندی تمام سرویسها را نمیداند، همیشه نیز زمان کافی برای بررسی مستندات مورد نیاز خود ندارد. یک رابط گرافیکی برای انجام امور مدیریتی میتواند زمان برپایی یک سرویس جدید را کاهش دهد. همچنین میتواند فرآیند برپایی سرویسهایی که دشوار هستند را تسهیل بخشد.
چنین رابطی یک ابزار میانی به حساب میآید، اما گزینه نهایی نیست. در تمام موارد، مدیرسیستم باید با جنبههای گوناگون آن آشنا باشد تا بتواند مشکلات را به راحتی عیبزدایی کند.
از آنجا که هیچ رابط گرافیکی کاملی وجود ندارد، ممکن است بخواهید گزینههای مختلفی را امتحان کنید. البته اینکار تا آنجا که ممکن است نباید انجام شود، چرا که رابطهای گوناگون شیوههایی متفاوتی را برای حل مساله بیان میکنند. حتی اگر در انجام امور خیلی انعطافپذیر باشند و به فایل پیکربندی به عنوان منبع نگاه کنند، همیشه نمیتوانند تغییرات خارجی اعمال شده روی آن را مدیریت کنند.
9.4.1. مدیریت سیستم با استفاده از یک رابط تحت-وب: webmin
این گزینه، بودن شک، یکی از موفقترین رابطهای مدیریتی سیستم به شمار میرود. یک سیستم ماژولار است که از طریق مرورگر مدیریت میگردد که قسمت اعظمی از تنظیمات و ابزارها را شامل میشود. علاوه بر این، قابلیت چند زبانه بودن دارد که میتواند در هر زبانی استفاده گردد.
Sadly, webmin
is no longer part of Debian. Its Debian maintainer removed the packages created because they no longer had the time required to maintain them at an acceptable quality level. Nobody has officially taken over, so Debian does not provide the webmin
package.
اگرچه، یک بسته غیررسمی روی وبسایت webmin.com
موجود است. برخلاف بستههای اصلی دبیان، این بسته ساختاری یکپارچه دارد؛ تمام ماژولهای پیکربندی آن به صورت پیشفرض نصب و فعال میشوند، با اینکه ممکن است سرویس متناظر با آنها روی سیستم موجود نباشد.
Webmin از طریق یک رابط وب استفاده میشود، اما برای استفاده نیاز به سرور آپاچی ندارد. در حقیقت، این نرمافزار یک وبسرور کوچک مخصوص به خود را دارد. این سرور به صورت پیشفرض به پورت ۱۰۰۰۰ گوش میدهد و درخواستهای امن HTTP را میپذیرد.
ماژولهای داخل آن شامل سرویسهای بسیار متنوعی هستند، از جمله:
all base services: creation of users and groups, management of crontab
files, service scripts/files, viewing of logs, etc.
bind: پیکربندی سرور DNS (نام سرویس)؛
postfix: پیکربندی سرور SMTP (ایمیل)؛
network services: configuration of the xinetd
super-server;
disk quota: user quota management;
dhcpd: پیکربندی سرور DHCP؛
proftpd: پیکربندی سرور FTP؛
samba: پیکربندی سرور فایل Samba؛
software: نصب و حذف نرمافزار از بستههای دبیان و بروزرسانی سیستم.
رابط مدیریتی توسط یک مرورگر وب از نشانی https://localhost:10000
قابل دسترس است. آگاه باشید! تمام ماژولها به طور مستقیم قابل استفاده نیستند. بعضی وقتها نیاز است که مسیر فایلهای پیکربندی و برنامههای اجرایی به خصوصی را برای آنها مشخص کنید. معمولا سیستم هر گاه نتواند یک ماژول خواسته شده را فعال کند از شما به شکل محترمانهای پرسشهای خود را مطرح میکند.
9.4.2. پیکربندی بستهها: debconf
Many packages are automatically configured after asking a few questions during installation through the Debconf tool. These packages can be reconfigured by running dpkg-reconfigure -plevel package
.
در اکثر موارد، این تنظیمات بسیار ساده هستند؛ تنها تعداد معدودی متغیر در فایلهای پیکربندی تغییر میکنند. این متغیرها اغلب بین دو خط “علامتگذاری” میشوند تا پیکربندی مجدد بسته تنها در قسمت مربوطه اعمال شود. در سایر موارد، پیکربندی مجدد در صورت مشاهده تغییرات دستی در فایلهای پیکربندی، هیچ تغییری را انجام نمیدهد (چرا که اسکریپت نمیتواند تشخیص دهد که تغییرات خود منجر به اختلال در سیستم موجود میگردد یا خیر).